• Home
  • IMMAs
    • IMMA Selection Criteria
    • IMMA Identification Process
    • IMMA definitions
    • FAQ on IMMAs
    • IMMA citations
    • Regional IMMA workshops
      • Mediterranean Sea
      • Pacific Islands
      • North East Indian Ocean and South East Asian Seas
      • Extended Southern Ocean
      • Western Indian Ocean and Arabian Seas
      • Australia-New Zealand and South East Indian Ocean
      • Black Sea, Turkish Straits System and Caspian Sea
      • South East Tropical and Temperate Pacific Ocean
      • South West Atlantic Ocean Region
      • North East Atlantic Ocean Region
      • North West Atlantic Ocean and Wider Caribbean
    • Current IMMAs Summary
    • IMMAs Searchable Database
    • IMMAs Description and Fact Sheets
    • IMMA Spatial Layer Download
    • Regional Groups
    • How can IMMAs be used?
  • IMMA e-Atlas
  • IMMA Specialist Group
    • Mission
    • Task Force Members
    • Supporting organisations
    • Partner organisations
    • Activities
      • Panorama Solutions
      • Geospatial Genetics to Identify IMMAs
      • Geospatial Analysis of Threats
    • ICMMPA
  • Resources
    • Documents
    • IMMA Handbook
    • IMMA citations guidance
    • IMMA Spatial Layer Download
    • IMMA – Area Submission
  • Contacts
  • News
  • Menu Menu

Caspian Seal Breeding Area IMMA

Black Sea, Turkish Straits System and Caspian Sea

Size in Square Kilometres

56504

Qualifying Species and Criteria

Caspian seal – Pusa (Phoca) caspica

Criterion A, B(2), C(1)

Criterion D (2) – Marine Mammal Diversity

Other Marine Mammal Species Documented

Download Brochure

Caspian Seal Breeding Area IMMA - Brochure Info-circled Info-circled

Summary

The winter ice field in the north-east Caspian is the only breeding site for the entire population of the Caspian seal (Pusa caspica) species. Current species population estimates are in the region of 168,000 with a maximum annual pup production of around 34,000. Pups are born and nursed on the ice surface until weaning, while mating takes place in the water. Stable pack ice in rubble fields is optimum habitat for pupping. The main birthing period is from the end of January, peaking in the first week of February and continuing through the end of February, while mating takes place either towards weaning of the pup or immediately after lactation. The location of the main breeding aggregations depends on the pattern of ice formation and the extent of the stable ice in any one year. Imminent threats to the ice-breeding habitat include a diminishing ice field, water depth loss, and the expansion of industrial shipping.

Description of Qualifying Criteria

Criterion A – Species or Population Vulnerability

The Caspian seal is endemic to the Caspian Sea and is listed as Endangered by IUCN (Goodman & Dmitrieva 2016), and in the Red lists of all 5 littoral states (Azerbaijan, Iran, Kazakhstan, Russia and Turkmenistan). Since it is landlocked within the Caspian Sea it has no possibility to migrate to alternate areas, and therefore is entirely dependent on the Caspian environment.

The IMMA encompasses the habitat (the winter ice field of the north-east Caspian) used by the entire breeding population of Caspian seals to give birth, raise pups to weaning and to mate. The winter ice-field is therefore crucial to the survival of the species. Unsustainable hunting of adults (mainly females) and pups on the ice field from the 19th century to the 1990s resulted in collapse of the species population (Badamnshin 1961), estimated at 1–1.6 million in the mid-19th century, to around 100,000 individuals by 2005 (Härkönen et al. 2012). This decline, 90% since the mid-19th century, demonstrates the extreme vulnerability of the species. The species’ long-term viability depends on the physical characteristics of the northern ice field and on the breeding seals being free from hunting, shipping, or other forms of anthropogenic disturbance.

Criterion B – Distribution and Abundance

Sub-criterion B1 – Small and Resident Populations

Sub-criterion B2 – Aggregations

The Caspian Seal breeding population on the ice was surveyed annually from 2005 to 2012 (Härkönen et al. 2008; Dmitrieva et al., 2015). The minimum estimate for the number of pups born on the ice has ranged from ~8,000–9,000 in years 2007–2008 and 2010 and between ~22,000 and 34,000 in years 2005–2006, 2009 and 2011–2012. These figures may be compared with estimates of pup production from the 1980s of 50,000–90,000 (Krylov, 1990), although the methodology for these earlier estimates is not clear (see Härkönen et al., 2012). The minimum estimate for the number of adults on the ice has ranged from ~14,000 in 2010, ~32,000 in 2008, ~40,000 in 2005–2006, 53,000 in 2011 to ~63,000–67,500 in 2005, 2009 and 2012 (Dmitrieva et al. 2015).

The boundaries of the IMMA were defined primarily on the maximum geographic extent of the distribution of breeding seals observed in transect based aerial surveys conducted between 2005 and 2012 (Dmitrieva et al. 2015). The ice coverage in these survey years ranged from above average to very poor and so the extent can be taken as representative of the current ice regime. The southern boundary was extended beyond the distributions observed by Dmitirieva et al. (2015) to allow for ice extent greater than occurred in the 2005-2012 period, but which is known to occur occasionally from remote sensing data. The north eastern boundary was extended to the coast to allow years with minimal sea ice cover, during which seals are forced to pup on remnants of land-fast ice. Such years are likely to be more frequent under projected climate heating.

Criterion C: Key Life Cycle Activities

Sub-criterion C1 – Reproductive Areas

The main area for reproduction is the north Caspian winter ice-field (Härkönen et al. 2008; Dmitrieva et al. 2015). A core area in the general location known as “the Saddle” (Figure 1) has been most often frequented by mother-pup pairs in years when stable ice has covered this sea area. In other years, females have given birth close to the ice edge or on ice floes (Wilson et al. 2017b).

Mating also takes place in the winter ice field from late lactation to the post-pupping period. Individual males have been observed approaching females accompanied on the ice by their well-grown young. Male-female pairs have also been observed on the edge of large polynias during the immediate post-pupping period (late February to early March). Mating appears to take place in the water, either beneath the ice or in polynias (Wilson et al. 2017b).

Sub-criterion C2: Feeding Areas

Sub-criterion C3: Migration Routes

C3a – Whale Seasonal Migratory Route
C3b – Migration / Movement Area

Criterion D – Special Attributes

Sub-criterion D1 – Distinctiveness

Sub-criterion D2 – Diversity

Supporting Information

Badamshin, B.I. 1961. Resources of the Caspian seal and the means of its rational utilization.  Zapasy Kaspiyskogo tyulenya i puti ikh ratsional’nogo ispol’zovaniya. Trudy Soveshchaniy Ikhtiologicheskoy Komissii, 12:170-179. Translation: M. Slessers, ed. K. Hollingshead; U. S. Naval Oceanographic Office, Washington, DC 20390; 1970. Transferred to electronic copy and edited by M. Uhen and M. Kwon, Smithsonian Institution, 2007.

Dmitrieva. L., Härkönen, T., Baimukanov, M., Bignert, A., Jüssi, I., Jüssi, M., Kasimbekov, Y., Verevkin, M., Vysotskiy, V., Wilson, S. and Goodman, S.J.  2015. Inter-year variation in pup production of Caspian seals Pusa caspica 2005–2012 determined from aerial surveys.  Endangered Species Research, 28: 209–223.

Goodman, S. and Dmitrieva, L.  2016, Pusa caspica . The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T41669A45230700. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41669A45230700.en. Downloaded on 31 January 2020.

Härkönen, T., Jüssi, M., Baimukanov, M., Bignert, A., Dmitrieva, L., Kasimbekov, Y., Verevkin, M., Wilson, S. and Goodman, S.  2008. Pup production and breeding distribution of the Caspian seal (Phoca caspica) in relation to human impacts. Ambio, 37: 356-361.

Härkönen, T., Harding, K.C., Wilson, S., Baimukanov, M., Dmitrieva, L., Svensson, C.J. and Goodman, S.J.  2012.  Collapse of a marine mammal species driven by human impacts.  PLoS ONE 7(9): e43130. doi:10.1371/journal.pone.0043130.g002

Krylov, V.I.  1990.  Ecology of the Caspian seal.  Finnish Game Research, 47: 32–36.

Prange, M., Wilke, T. and Wesselingh, F.P.  2020.  The other side of sea level change.  Communications Earth and Environment, 1:69.  https://doi.org/10.1038/s43247-020-00075-6 | www.nature.com/commsenv

Wilson, S.C., Dolgova, E., Trukhanova, I., Dmitrieva, L., Crawford, I., Baimukanov, M. and Goodman, S.J.  2017a.  Breeding behaviour and pup development of the Caspian seal, Pusa caspica.  Journal of Mammalogy, 98: 143–153.

Wilson, S.C., Trukhanova, I., Dmitrieva, L., Dolgova, E., Crawford, I., Baimukanov, M., Baimukanov, T., Ismagambetov, B., Pazylbekov, M., Jüssi, M. and Goodman, S.J.  2017b.  Assessment of impacts and potential mitigation for icebreaking vessels transiting pupping areas of an ice-breeding seal.  Biological Conservation, 214: 213–222.

Wilson, S.C., Crawford, I., Trukhanova, T., Dmitrieva, L., Goodman, S.J. 2020. Estimating risk to ice-breeding pinnipeds from shipping in Arctic and sub-Arctic seas. Marine Policy, 111: 103694.

Downloads

Download the full account of the Caspian Seal Breeding Area IMMA using the Brochure button below:

Caspian Seal Breeding Area IMMA - Brochure Info-circled Info-circled
Note

We are sorry: the brochure will be available soon

To make a request to download the GIS Layer (geopackage and/or geojson) for the Caspian Seal Breeding Area IMMA please complete the following Contact Form:


    * Required fields



    Please read the User Licence Agreement and IMMA Layer Metadata Description

    Search IMMAs by

    • IMMAs e-Atlas
    • IMMAs Searchable Database
    • IMMAs Description and Fact Sheets
    Privacy Policy Cookie Policy
    This website runs on green hosting - verified by thegreenwebfoundation.org

    Partners

    IUCN World Commission on Protected Areas (WCPA)
    IUCN Species Survival Commission (SSC)
    International Committee on Marine Mammal Protected Areas (ICMMPA)
    Tethys Research Institute
    Whale and Dolphin Conservation (WDC)
    Global Ocean Biodiversity Initiative (GOBI)
    Office français de la biodiversité

    Follow us

    @copyright 2016-2020 - Marine Mammal Protected Areas Task Force - Web Design: Elena Politi - Graphic: Massimo Demma
    Link to: Western Black Sea IMMA Link to: Western Black Sea IMMA Western Black Sea IMMA Link to: Caspian Seal Moulting and Haul Out Areas IMMA Link to: Caspian Seal Moulting and Haul Out Areas IMMA Caspian Seal Moulting and Haul Out Areas IMMA
    Scroll to top

    Loading...